Balans en Opvoeden

Je peuter is meer dan gedrag laat zien
Lisanne Stouthart

Leer het gedrag van je peuter begrijpen en ondersteunen voor een optimale ontwikkeling

Coaching voor ouders van peuters

Ben jij een ouder die verlangt naar ontspanning in de band met je peuter?

Je staat als ouder helemaal klaar om je peuter met veel liefde en geduld op te voeden, want natuurlijk wil jij graag dat je peuter zich op een vrolijke manier kan ontwikkelen. Je wil het allerbeste voor je kind.

Je peuter heeft een natuurlijke drang om op een plezierige manier zichzelf en de wereld te ontdekken en jij wil ervan genieten om juist van dit kind ouder te zijn.

Dat de peuterpuberteit best een uitdagende periode in de opvoeding kan zijn is je wel bekend. Je blijft daarom zoeken naar manieren om je peuter optimaal te ondersteunen en om het gezellig te hebben met elkaar.

Regelmatig heb je gevoelens van teleurstelling over de interactie met je peuter, er zijn nogal eens onenigheden en je voelt je ook niet altijd zeker over je rol als ouder. De gezellige sfeer in huis, waar je naar verlangt, is vaak ver te zoeken.

Je worstelt nu met je manier van omgaan met het gedrag van je peuter. Je twijfelt over welke begeleiding je kind nu echt nodig heeft. Moet je nu je peuter maar laten gaan met dat ongewenste gedrag of ga je (nog) strenger opvoeden? Beide opties voelen eigenlijk niet goed. Maar hoe kun je de sfeer in huis dan verbeteren en meer ontspanning in de band met je peuter gaan ervaren? Ook bij jou thuis is dit best mogelijk.

Door begrip en inzicht te krijgen, over wat er dieper schuil gaat achter het ongewenste gedrag van je peuter, kun je blijvende veranderingen aanbrengen. Wat is de innerlijke blokkade waarmee je peuter worstelt en hoe beïnvloed dat dan het vertoonde gedrag?

De weg naar een ontspannen band met je peuter gaat veel dieper dan alleen maar ‘zo goed mogelijk opvoeden‘. De manier waarop je peuter reageert op de buitenwereld, hoe het binnenkomende prikkels verwerkt en die onvermijdelijk omzet in lichamelijke spanningen en gevoelsblokkades, zijn belangrijke factoren die meespelen.

De peutertijd is een gevoelige fase in de ontwikkeling van je kind en vormt een basis voor jullie (toekomstige) band. In de peuterfase krijg je de kans om preventief aan de slag te gaan en je peuter gezonde gedragspatronen aan te leren, wat ervoor zal zorgen dat je later niet alleen maar bezig hoeft te zijn met het herstel van jullie relatie.

Nu is dus het moment om in actie te komen. Wacht niet langer en ga aan de slag. Je peuter verlangt ook naar een ontspannen band met jou.

motivatie
 

Herken je dit bij je peuter?

Schiet regelmatig in heftige emotionele buien en komt moeilijk weer tot bedaren (boosheid, drift, verdriet, angst etc.).

Vertoont herhaaldelijk ongewenst gedrag.

Is druk en heeft voortdurend een drang om te bewegen. Je gaat wel opzoek naar activiteiten om te ontladen maar dat lijkt nooit genoeg om rustig van te worden.

Vertoont elders voorbeeldig gedrag maar is thuis steeds in conflict met je.

Schrikt snel van wat er in de omgeving gebeurt. Plotseling hard geluid of fel licht zorgt voor onrust bij je peuter.

Is dusdanig alert op de omgeving dat het moeilijk is om tot ontspanning te komen.

Klampt zich regelmatig aan je vast en deinst vaak terug voor de buitenwereld.

Reageert impulsief met agressie op, voor je peuter, ongewenste situaties.

Vertoont dwingend gedrag, het moet allemaal op de manier van je peuter.

Heeft een sterke (eigen) wil, gaat er volledig voor om de eigen zin door te zetten.

Vindt het niet prettig om aangeraakt te worden of om zelf iets aan te raken (zand, water, zeep, lijm).

Raakt geïrriteerd van bepaalde kleding of onderdelen ervan (labeltjes, naden).

Herken je dit bij jezelf?

Je reageert op je peuter op een manier waar je later spijt van hebt.

Je raakt steeds weer in diezelfde dagelijkse strijd met je peuter.

Je voelt dat je met je huidige aanpak niet doordringt tot je peuter.

Je begrijpt niet waarom je peuter dit huidige gedrag vertoont.

Je wil het allerbeste voor je peuter en bent nu opzoek naar de juiste aanpak in je begeleiding.

Je wil een gezellige sfeer in huis waarbij iedereen zich begrepen voelt.

 

Jij kunt zelf de verandering inzetten naar de ontspanning in de band met je peuter

Niet door alleen maar je eigen gedrag aan te passen, maar juist door dicht bij jezelf te blijven en zo eerst de relatie met je peuter te veranderen.

Door niet alleen maar het gedrag van je peuter te willen veranderen, maar juist door de eigenheid van je peuter meer te accepteren, zodat deze niet alleen meer vertrouwen in zichzelf krijgt, maar ook in jou.

Door nieuwe mogelijkheden in de interactie met je kind te ontdekken en toe te passen.

Door te begrijpen waarom alleen ‘zo goed mogelijk opvoeden‘ geen afdoende oplossing biedt.

Door te begrijpen hoe je peuter tot het ongewenste gedrag komt.

Door te weten hoe je respectvol kunt (moet) blijven omgaan met je peuter ondanks het vertoonde gedrag, zodat het ook weer respectvol met jou omgaat.

Door te weten hoe jij effectief en empathisch luistert naar je peuter, zodat het ook naar jou gaat luisteren.

Door te weten dat jij van nature al de beste ouder voor je peuter was, nog steeds bent, en altijd zal blijven.

Door op de juiste wijze te leren omgaan met problematische situaties (waar jullie nu een uitdaging in ondervinden).

Door te leren hoe je je peuter actief kunt helpen om zich optimaal te ontwikkelen.

Door over handvatten te beschikken waarmee je een ontspannen, evenwichtige en stevige band met je peuter kunt opbouwen, om vervolgens ook een hecht team te blijven.

motivatie

Het begint echter allemaal bij de erkenning en de acceptatie dat de situatie waarin je nu met je peuter verkeert niet de gewenste is. Dit is misschien wel de allermoeilijkste stap om te zetten op weg naar meer ontspanning in de band met je peuter.

Maar;

Hoe zal het voor je zijn als ik je ga helpen om vanuit je eigen al aanwezige kwaliteiten de ouder voor je peuter te worden die je ook werkelijk wenst te zijn?

Én;

Hoe zal het voor jullie zijn als jullie beiden kunnen genieten van meer ontspanning in jullie relatie met behulp van mijn inzichten en adviezen?